Manuálterápia

Mi is a manuális terápia?

A manuális terápia azoknak a diagnosztikus és terápiás fogásoknak az együttese, amelyek a támasztó- mozgató rendszer még visszafordítható működési zavarainak felismerésére és kezelésére szolgálnak.

A „csontkovács” mesterség bizonyára egyidős az emberiséggel. Hippokratész (i.e. 460-377) több trakciós műfogást írt le „Az ízületekről” című művében. Minden korban akadtak gyógyítók, akik képesek voltak műfogások segítségével enyhíteni a gerinc- és végtagízületekből eredő mozgásszervi panaszokat. Ezek a népi csontkovácsok. Érdekes módon az orvosok csak a XIX. században figyeltek fel működésükre és kezdték el használni műfogásaikat. Hatásmechanizmusaikat kutatva tudományos alapokra helyezték és továbbfejlesztették azokat. A mai modern manuálterápia alapjait az osteopathia és a kiropraktika adja. Az osteopathia atyja, Andrew Taylor Still (1845-1925) amerikai katonaorvos, indián népi gyógymódok tanulmányozása nyomán kezdett a műfogásokkal foglalkozni és iskolát alapított. Osteopatha iskolák a mai napig működnek Londonban és az USA-ban. A kiropraktika megalapítója David Daniel Palmer (1845-1925) eredetileg energiával gyógyított, majd Still tanítványaként ismerkedett meg a technikákkal. Később saját iskolát alapított. Úgy gondolta, hogy minden betegség oka a csigolya subluxatio, amely nyomja az adott ideggyököt. Ennek helyreállításával minden betegség gyógyítható. Követői száma a mai napig egyre nő. Az Egyesült Államokban a mai napig több főiskolán oktatják a kiropraktorokat. A betegek nagy százaléka keresi fel őket gerincpanaszokkal. A manuális terápia kialakulása nem köthető egyetlen névhez. Angliában Mennel, Cyriax, Stoddard; Németországban Schmorl, Junghaus, Guttmann, Zuchschwert; Franciaországban Maigne; Skandináviában Brodin, Kaltenborn; Csehszlovákiában Lewit alapított iskolát. Karel Lewit kiemelkedő szerepet játszott az oktatás elterjesztésében. Az általa kidolgozott egységes tematikájú tanfolyamokon 1960 óta oktatják az orvosokat Európa szerte, az utóbbi időben a gyógytornászok is felfigyeltek a manuálterápiára és több országban sikerrel oktatják és alkalmazzák munkájuk során. 1965-ben, Londonban alakult meg a Manuális Medicina Nemzetközi Társasága (FIMM). Rendszeresen kongresszusokat szerveznek, workshopokat tartanak, informálják egymást elért eredményeikről, kutatási tapasztalataikról. Ma a világ számos egyetemén tanszéke van a manuális terápiának. Magyarországon először Konrád Katalin és Ormos Gábor kezdett foglalkozni manuális terápiával. Lewittől sajátították el a technikákat és honosították meg hazánkban e módszert.

Jelenleg két elérhető tanfolyam van itthon. A Gyógytornász Társaság égisze alatt folynak az Ortopédiai Manuális Terápiás (OMT) tanfolyamok, amelyeken elsősorban gyógytornászok tanulnak. A Holisztikus Medicina Alapítvány szervezésében a Moszkvai Orvostudomány Egyetem professzorai oktatnak immár tíz éve tanfolyamaikon, melyeken orvosok és gyógytornászok együtt tanulnak és a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján történik a záróvizsga az intézetvezető ortopéd Professzor előtt.